Ekonomija u Srbiji

Kako do posla??? (I deo)

milanoks | 03 Decembar, 2011 11:12

 

Ovo je sigurna tema koja sve zanima, i danas ću pokušati da vas približim njoj. 

 Pa da počnemo:

Da li znate da na jedno mesto profesora fizičkog konkuriše čak 500 kandidata. Složićete se sa mnom da je to mnogo, i shvatiti da mali broj njih može da se zaposli u nekoj školi kao profesor.

Iz tog razloga oni su prinuđeni da rade bilo šta kako bi preživeli ovo današnje grozno vreme.

Još gora činjenica je da doktori nauka sede kući čekajući posao, profesori prodaju po tezgama, inženjeri voze taksi,a lekari nemaju gde da primene svoje mukotrpno stečeno znanje. Posle se žalimo kako visoko obrazovni ljudi  odlaze u inostranstvo i kako se prodaju za pare. Sad mi kažite jel trebaju da ostanu ovde i da trpe ovu bedu?? Naravno da ne!

 U zadnjih 10 godina, Srbiju je napustilo više od 300 000 mladih koji su želeli da naprave neku uspešnu karijeru. Mali broj njih se vratilo u svoju rođenu domovinu. Svesni su toga da je bolje da rade u nekom super marketu na zapadu gde će imati platu minimum 2000e nego ovde raditi kao komercijalista za 500e (i to je retkost). 

Moje stručno mišljenje je da se okrene svako preduzetništvu i da bude "Sam svoj gazda", u početku sigurno neće moći da zarađuje veliku svotu novca, ali vremenom uz pomoć iskusnijih preduzetnika može mnogo da profitira.

Moje ideje za početnike:

- Otvoriti kredit za preduzetnike na 5000e na 5 godina. Kupite 2 teretna kombija po 2500e (mogu odlični da se nađu za te pare da prevoze do 3 t) zaposlite jednog radnika koji će da radi sa vama, i uz dobar marketing na početku možete da ostvarujete mesečni prihod oko 1000e. I za 3,4 godine da otplatite taj kredit. Prednosti su da ste sami sebi gazda, platu raspoređujete po volji i imate veliku mogućnost da se razvijate.

- Složićete se sa mnom da je poljoprivreda najprofitiblnija grana u našoj zemlji. Da li znate npr.  država daje semenke za zasad lekovitog bilja, vaše je samo da posadite to negde i da brinete o njima. Ne traži veliki rad i pažnju, a za 1 hektar godišnje se zaradi oko 2000 e. Uspeva na svim vrstama zemljišta (trava kao trava). A realno može svako uz neku svoju štednju ili kredit da kupi oko 10 hektara u nekom selu koje je udaljenije od grada za male pare, iz razloga mladi odlaze u gradove, sela izumiru i zemljište ostaje bez vlasnika. 

 II deo uskoro...

 

Ako imate vi neku ideju. Podelite to sa nama, da zajedno prodiskutujemo o tome.

 

Autor: 

Nikola Milanović 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb